Haber

Mahatma Gandhi kimdir? Mahatma Gandhi’nin Bağımsızlık Mücadelesi: Yaşamı ve Ölümü

Hindistan Bağımsızlık Hareketi’nin öncüsü, şiddetsiz eylem hareketinin öncüsü ve manevi lider Mahatma Gandhi kimdir? Tam adı Mohandas Karamchand Gandhi olan ruhani başkanın bağımsızlık çabası ve yaşamı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki Mahatma Gandhi kimdir, ne yaptı ve nasıl öldü?

İşte günümüz dünyasında grevlerin, çeşitli boykotların ve savaş karşıtı gösterilerin öncüsü Gandhi’nin sözleri hakkında merak edilenler…

Mahatma Gandhi kimdir?

Mahatma Gandhi, 2 Ekim 1869’da Porbandar’da doğdu. Hindu Modh Ailesi’nin oğlu olan Mahatma Gandhi’nin tam adı ‘Mohandas Karamchand Gandhi’dir.

Babası Karamchand Gandhi, Porbandar’ın yardımcısıydı. Annesi Putlibai Gandhi, babasının dördüncü karısıydı ve Pranami Vaishnava mezhebinden bir Hindu idi.

Şimdi 13 yaşında olan Mahatma Gandhi, ailesinin isteği üzerine aynı yaştaki Kasturba Makhanji ile evlendi. İlki bebekken ölen beş çocukları oldu. Mahatma Gandhi ve Kasturba Makhanji’nin çocukları: Harilal 1888’de, Manilal 1892’de, Ramdas 1897’de ve Devdas 1900’de doğdu.

Mahatma Gandhi Eğitim Hayatı:

Mahatma Gandhi, eğitiminin başında ortalama bir öğrenciydi. Eğitim hayatına Porbandar ve Rajkot’ta başlayan Gandhi, daha sonra Bhavnagar’daki Samaldas Koleji’ne girdi.

Ailesi onun avukat olmasını istiyordu. Böylece 4 Eylül 1888’de 18 yaşındayken hukuk okumak için University College London’a girdi.

İngiltere ve Birleşik Krallık’ın başkenti Londra’da yaşarken dans dersleri alarak İngiliz geleneklerini deneyimlemeye çalıştı. Ancak dindar bir ailede yetişen Gandhi, Jainist keşiş Becharji’nin önünde annesine verdiği sözün de etkisiyle dinine (Jainizm’in de etkisiyle Hinduizm) sadık kalmıştır.

İngiltere’deki Non-Cancer Association’a katıldı. Annesinin isteklerine körü körüne inanmak yerine hazımsızlık konusunu araştırmış ve entelektüel olarak bu ideolojiyi benimsemiştir.

1875’te aile içi kardeşliği kurmak adına kurulan ve hayatlarını Budist ve Hindu edebiyatını incelemeye adayan Teosofi Cemiyeti’ne üye oldu. Burada Bhagavad Gita’yı (kutsal bir Hindu metni) okumaya başladı. Gandhi zamanla Hinduizm, Hristiyanlık, Budizm, İslam ve diğer dinlerin kutsal metinlerine ve hatta onlar hakkında yazılan eserlere ilgi duymaya başladı.

Mahatma Gandhi’nin Bağımsızlık Mücadelesi

İngiltere ve Galler barosuna kabul edildi ve Hindistan’a döndü. İlk olarak Mumbai’de avukatlık yapan Mahatma Gandhi başarılı olamadı. O da bir lise öğretmeni olarak iş başvurusunda bulundu, ancak başarısız oldu ve Rajkot’a döndü.

Rajkot’ta muhasebeci olmaya başladı. Bu arada bir İngiliz subayı ile anlaşamadığı için görevinden ayrılmak zorunda kaldı.

1893’te, o zamanlar Britanya İmparatorluğu’nun bir parçası olan Güney Afrika eyaleti Natal’da bulunan bir Hintli şirketten bir yıllık iş teklifini kabul etti. Natal’da avukat olarak çalışan Gandhi, apartheid’in apartheid politikalarına maruz kalan Hintli göçmen işçilerin haklarının savunucusu oldu.

Mahatma Gandhi, bazı Hintli arkadaşlarıyla birlikte 1894’te Natal Kızılderili Kongresi’ni kurdu. 22 Ağustos 1894’te bir anayasa yapıldı!

Gandhi’nin Onursal Sekreteri olduğu NHK, Güney Afrika’da Kızılderililere yönelik ayrımcılıkla mücadele etmek için kuruldu. Kızılderililerin temizlik, sağlık, barınma ve eğitim sorunları için kampanya yürüttüler.

1895’te Londra’ya döndü. Londra’da radikal fikirli Sömürge Sekreteri Joseph Chamberlain ile tanıştı.

1906’da Zulu’da çıkan isyanda kendisini bu ülkenin vatandaşı olarak görmüş ve genel valiye bir mektup yazmıştır. Bu mektupla Kızılderililerin de bir sağlık birliğine katılmak istediğini devlet güçlerine bildirdi. Teklifi kabul edilen Gandhi, hangi sınıftan olursa olsun kendini insanların iyiliğine adadı. Bu alanda yaptığı çalışmaların ardından ‘temizlenmeye’ karar verdi. Karısı Kasturbai’nin izniyle bekarlık yemini etti.

11 Eylül 1906’da Johannesburg’daki kitlesel gösteri sırasında ilk olarak satyagraha (gerçeğe sadakat) veya pasif protesto yöntemini kullanmaya başladı. Başlattığı pasif direniş politikası ile ilk kez acımasız maddelere karşı sessiz bir ‘Kanunları İhlal Kampanyası’ başlattı.

Mohandas Karamchand Gandhi: “Mahatma” veya “Yüce Ruh” olarak adlandırılan ruhani bir liderdir.

1915’te Güney Afrika’dan Hindistan’a döndü. Ülkesinde ‘Hint Ulusal Kongresi’ toplantılarında konuşmalar yaptı.

Gandhi’yi Hindistan halkı, siyaseti ve diğer meseleler üzerinde durmaya teşvik eden Kongre Partisi’nin saygın liderleri arasında yer alan Gopal Krishna Goknale idi.

Hindistan Ulusal Kongresi’nin liderliğini üstlenerek ülke çapında yoksulluğu azaltmak için adımlar attı. Ayrıca kadınların özgürlüğüne, farklı din ve etnik grupların kardeşliğine, kast ve temassız ayrımcılığa son vermeyi amaçlıyordu. Hindistan’ın ekonomik yeterliliği, Swaraj, yani Hindistan’ın yabancı hakimiyetinden kurtuluşu için ülke çapında kampanya yürüttü.

Mahatma Gandhi, 1930’da ülkesinde uygulanan İngiliz tuz vergisine karşı 400 kilometrelik ‘Gandhi Tuz Yürüyüşü’ ile Hindistan’ın İngiltere’ye karşı ayaklanmasına öncülük etti!

Mohandas Karamchand Gandhi bu nedenle Batı dünyasında ‘Mahatma’ veya ‘Yüce Ruh’ olarak adlandırıldı. Şiddet politikasının aksini izleyerek büyük bir devrim gerçekleştiren çağımızda ilk ve tek cumhurbaşkanı oldu.

Gandhi yalnızca tarihteki en etkili şiddet içermeyen direniş hareketinin kurucusu değildi; Bugün uygulanan grevlerin, boykotların ve savaş karşıtı gösterilerin de öncülüğünü yaptı.

Mahatma Gandhi’nin Sözleri:

  • Başkalarının var olabilmesi için basit yaşa.

  • Tertipli, saf ve onurlu olmak için paraya ihtiyacımız yok.

  • Özgürlük hiçbir zaman ‘istediğini yapma izni’ anlamına gelmemiştir.

  • Dinler bir noktada birleşen farklı yollardır. Tıpkı hedefe ulaştıktan sonra farklı yollar seçmenin değeri nedir?

  • Şiddetsizlik inancımın ilk yönüdür. Aynı zamanda itikadının son unsurudur.

  • Adaletsiz rejimi adaletle devirin. Alkıştan önce kansız çıkın.

  • Birleşik Krallık’ın gelişmesi için dünya kaynaklarının yarısını tükettiniz, Hindistan’ın aynı seviyeye gelmesi için kaç dünya gerekir?

  • Barışa giden yol yoktur, barışın kendisi bir yoldur!

  • Uğruna ölebileceğim birçok nedenim var ama uğruna öldürebileceğim hiçbir sebep yok…

  • Batı medeniyeti hakkında ne düşünüyorsunuz? Sorusu, ‘Olsa iyi olurdu’ idi. cevabı verdi.

Mahatma Gandhi: “Dünya herkesin ihtiyacına yetecek kadar sağlar, ama herkesin açgözlülüğüne yetecek kadar değil.”

Söylediklerinize dikkat edin; fikirlere dönüşür

Düşüncelerinize dikkat edin; duygularına dönüşür

Duygularınıza dikkat edin; davranışına dönüşür

Davranışlarınıza dikkat edin; alışkanlıklarına dönüşür

Alışkanlıklarınıza dikkat edin; değerlerine dönüşür

Değerlerinize dikkat edin; karakterine dönüşür

Karakterinize dikkat edin; şansına dönüşür…

Gandhi’ye Karşı Sosyal Günahlar:

  • ahlaksız ticaret

  • ilkesiz siyaset

  • emeksiz zenginlik

  • vicdansız zevk

  • niteliksiz eğitim

  • insanlık olmadan bilim

  • özverili ibadet

Mahatma Gandhi Nasıl Öldü?

Hindistan Bağımsızlık Hareketi’nin öncüsü, şiddet içermeyen eylem hareketinin öncüsü ve ruhani lider Mahatma Gandhi, 30 Ocak 1948’de Yeni Delhi’deki Birla konutunun bahçesinde gece yürüyüşü yaparken vurularak öldürüldü.

gumushacikoyhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu