Dünya

Elon Musk’ın Starlink uyduları yavaş yavaş hepimizi zehirliyor mu?

Eski bir NASA fizikçisi, Elon Musk’ın Starlink’i gibi ucuz “mega uydu takımyıldızlarının” Dünya’nın manyetosferini bozabileceği ve tüm yaşamı ölümcül kozmik ışınlara maruz bırakabileceği konusunda uyardı.

Dr. Sierra Solter-Hunt’ın yeni araştırması, Musk’ın SpaceX’inin her saat başı 1,3 tondan fazla kablosuz internet uydu kalıntısını Dünya atmosferinde yakarak yörüngede metal bir “iletken parçacık” tabakası oluşturduğuna dair yeni tahminleri temel alıyor. DailyMail ile görüşen fizikçi Dr Solter-Hunt, “buna çok şaşırdım” dedi ve devam etti: “Uzay endüstrisinden kaynaklanan metal tozu birikimi konusunda hiç kimse fazla araştırma yapmadı.”

Gökbilimcilerin bu Mart ayında yaptığı son tahmine göre şu anda yörüngede 5.504 Starlink uydusu bulunuyor ve bunların 5.442’si çalışmaya devam ediyor. Ancak bu uydulardan onbinlercesinin daha yörüngeye yerleştirilmesi planlanıyor.

Atmosfer sıyrılması tehlikesi

Fizikçi, yaşam döngülerinin sonunda bu uydulardan gelen parçacıkların, Dünya atmosferinin kaybolmasını engelleyen “manyetik alanı bozabileceğini veya hapsedebileceğini” ve “yüksek iletkenliğe sahip metal çöplerin tamamının tek bir bölgeye yerleştiğini” söylüyor. Dr. Solter-Hunt’ın bunun uç bir durum olduğunu ve düşük ihtimal belirtmesine rağmen, böyle bir yüklü metal tozu tabakası, Mars ve Merkür’ün kaderine benzer bir şekilde atmosfer sıyrılmasına yol açabilir.

Dr. Solter-Hunt, şu anda Dünya’nın yörüngesinde yaklaşık 10.000 uydu bulunduğunu ancak önümüzdeki 15 yıl içinde bu sayının 100.000’i geçeceğinin tahmin edildiğini, bu noktaya ulaştığımızda gerekli adımları atmak için çok geç olabileceğini söylüyor.

Dünya’nın doğal manyetik alanı, gezegenimizi ve üzerindeki yaşamı kozmik radyasyondan koruyor. Bu katmanı oluşturan manyetik yüklü parçacıkların ağırlığının, uydulardan gelen manyetik parçacıklara göre çok daha düşük olması, Dünya yörüngesindeki uyduların ciddi bir etki yaratabileceği anlamına geliyor.

Dr. Solter-Hunt ve diğer pek çok bilim insanı, atmosferimizi ve iyonosferi uzay çöplüğümüz olarak kullanmamamız gerektiği konusunda uyarıyor. Hatta geçtiğimiz yıllarda, ABD Federal İletişim Komisyonu’na (FCC) SpaceX’in Starlink hedefleri hakkında hem akademik astronomlar hem de SpaceX’in uydu rakipleri tarafından resmi şikayetler iletildi.

akdeniz-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu