Ekonomi

Döviz kuru yatay seyrediyor

Dolar bu sabah 09.12’deki prestijiyle düne göre değişmezken, geçtiğimiz hafta neredeyse tamamen yatay seyrederken 26.9560 seviyesinde bir süreç gördü. Haziran’da yüzde 20 değer kaybeden TL’nin kaybı Temmuz başından bu yana yüzde 3,8 oldu.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan dün yaptığı sunumda, önümüzdeki yılın ikinci çeyreğinde enflasyonun yüzde 60’lara yaklaşan zirve yapmasının ardından kalıcı olarak gerileyecek bir politika seti oluşturduklarını ve bu dönemde bir geçiş dönemi yaşanması gerektiğini söyledi.

Önceki yönetimdeki ekonomistlerin ve yatırımcıların varsayımlarının aksine tahminlerde bulunan yeni yönetimde TCMB’nin öngörüleri ve verdiği mesajlar gerçekçi olarak nitelendirilirken, Erkan’ın enflasyon baskılarının gücünü kabul etmesi yabancı yatırımcılarda da memnuniyet yarattı.

TCMB’de yeni atamalar

Erkan’ın yaptığı sunumun ertesi günü yeni başkan yardımcısı atanması kararı resmi gazetede yayımlandı.

Merkez Bankası Başkan Yardımcıları Emrah Şener, Taha Çakmak ve Mustafa Duman görevden alınırken, yerlerine Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hatice Karahan atandı.

Bir bankacı, atanan isimlerin kabul görmüş para politikasından yana olduğunu belirterek, “Bankanın kredibilitesini güçlendirmek için isimlerin atandığı bir sabaha uyandık. Önceki dönemi temsil eden isimler gitti. Rasyonel hareket edecek isimler atandı. yeni yönetimde tanınan ancak henüz tam anlamıyla gerçekleşmeyen kredibiliteyi güçlendirmek için de yatırımcıları sevindireceğini söyledi.

Yaklaşık 12 yıldır Yapı Kredi’de baş ekonomist olarak görev yapan Akçay, yatırımcılar arasında bilinen bir isim. Fatih Karahan ise yaklaşık 10 yıl New York Fed’de, son olarak Amazon’da bir yıldan fazla ekonomist olarak çalıştı.

Erkan dün yaptığı konuşmada, politika faiz artışlarının siyasi nedenlerle yetersiz kaldığı yönündeki eleştirilere de yanıt vermiş ve bu dönemi “geçiş dönemi” olarak nitelendirmişti. “Öngördüğümüz düşüş ve istikrar dönemlerinden önce bir geçiş dönemindeyiz” diyen Erkan, geçmişte yapılan 100’den fazla düzenlemenin bankacılık sektörünün dinamiklerini değiştirdiğini hatırlatarak, “Öngörmek zorundayız” ifadelerini kullandı. Birbirine karışan düğümleri çözerken, tek tek, çok ince, nokta nokta gidin.”

Başka bir bankacı, parasal aktarım mekanizmasında bir dizi değişiklik yapılması gerektiğine işaret ederken, Erkan kademeli değişime vurgu yaparak, “Erkan’ın büyümeye zarar vermek istemediğini düşünüyoruz. Atanan isimler, bunların dayandığı temellerde deneyimli. birden çok hedefi olan politikalar temel alınmalıdır.”

Borsa İstanbul’da kazançlar sürüyor

Dün yüzde 1,66 primle kapanan Borsa İstanbul’da seçim sonrası başlayan ve yüzde 50’ye yaklaşan yükseliş devam etti. Uzmanlar, Temmuz ayının başından bu yana yüzde 19 yükselen endeksin atamalar sonrası yükselişle açılabileceğini ancak ulaşılan tarihi zirveler ve açıklanan ikinci çeyrek bilançoları nedeniyle kâr realizasyonlarının görülebileceğini belirtiyor.

Uluslararası piyasalara bakıldığında, Japonya’nın devlet tahvili getirilerini düşük tutan mekanizmayı gevşetmesinin ardından yen sert bir şekilde yükselirken, Japon devlet tahvili getirileri 9 yılın zirvesine ulaştı. Orta dolar karşısında %0,5 değer kazanan yen, son dönemde %0,3 artışla işlem gördü.

Euro ise dün dolar karşısında yüzde 1 değer kaybetti. Avrupa Merkez Bankası’nın dün yaptığı açıklamalar euro bölgesinde faiz artırımlarının askıya alınacağına dair endişeleri canlandırırken, son günlerde ABD’de açıklanan güçlü ekonomik veriler para politikasının gevşetileceğine dair beklentileri azalttı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu