Haber

CHP’li Kılıç: “İşçi ve memura yüzde 30 zam, esnafın kirasına yüzde 300 zam… Ülkenin bütün zararını esnaf mı ödeyecek?”

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç; Belli bir süre için işyeri ve büro kira artış oranlarının sabitlenmesi amacıyla kanun teklifinde bulundu. Kılıç, “İşçi ve memura yüzde 30 zam ama esnafın kirasına yüzde 300 zam. Bu böyle devam ederse birçok iş yeri kapanacak. Esnaf ülkenin bütün zararını mı ödeyecek?”

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç; Belirli süreli işyeri ve ofis kiraları ile konut kiralarındaki artış oranının sabitlenmesi amacıyla; Türk Borçlar Kanunu, Vakıflar Kanunu ve Sosyal Güvenlik Kurumuna İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sundu. Kılıç’ın konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklama şöyle:

“Gerçek ve tüzel kişiler ile Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sahip olduğu iş yeri ve işyeri kiralarına yapılan yüzde 300’lük zamlar, nedeniyle zor günler geçiren esnafın sırtını haklı olarak büküyor. Pandemi ve AKP iktidarının yanlış politikaları sonucu girilen ekonomik girdaba.Yüksek olan elektrik ve doğalgaz faturalarına yüksek girdi maliyetleri de eklenince esnaf nefes alamaz hale geldi.Yüksek kira artış talepleri işyeri sahibi ile kiracıyı karşı karşıya getirmesi zaman zaman gerginliğe ve çatışmalara neden olur.Kiracının kira artışını kabul etmemesi halinde mal sahiplerinin mülkün önüne bir kamyon araziyi boşalttığı haberi gelir. sahibi oldukları zaman zaman basına yansır.yoğurmak zorundadır.Bir esnafın bu kadar yatırım yaptığı ve yıllardır işlettiği dükkandan çıkıp başka bir yere gitmesi onları tr adesmen artık ticaret yapamıyor. Devlet memur ve emeklilere yüzde 30 zam verirken, TÜİK Ocak ayında işyeri kira artış oranını yüzde 72,31 olarak belirledi. Ancak pandemiye kadar sahibi olduğu işyerleri için kira bedelini yüzde 10 artıran, salgın döneminde bu oranı yüzde 25’e çıkaran SGK, İzmir’de esnafa kiraladığı işyerleri için yüzde 122,93 zam yaptı.

“FATURALAR VE DİĞER GİDERLER MALİYETLİ OLDU, PARA KAZANAMAZSINIZ, BU KİRALAMALARLA ALIŞVERİŞLER NASIL TOPLANABİLİR”

Artan maliyetler nedeniyle zor günler geçiren esnafın sorunu, mülk sahiplerinin yüksek kira artış talepleri ile daha da büyüdü. İzmir Alsancak’ta işletmelerin 20 bin TL’den 140 bin TL’ye kadar kira ödemek zorunda kalması o işletmelerin kepenk kapatması anlamına geliyor. Esnaf kriz ortamında bu kiraları nasıl ödeyecek? Faturalar ve diğer harcamalar yangın değeri haline geldi, esnaf para kazanamıyor, bu kiralarla nasıl başa çıkacak? Esnaf tabiri caizse kiralamaya çalışıyor. Esnaf, pandemiden kalan borçlarının taksitlerini ödüyor. Personele, memura yüzde 30 zam yapacağım ama esnafın kirasına yüzde 300… Böyle giderse birçok iş yeri kapanacak. Esnaf ülkenin bütün zararını mı ödeyecek? İşyeri ve işyeri kira artış oranının belirli bir süre sabitlenmesi esnafı ‘mal sahibi ne zaman çıkalım’ endişesi, kaygısı ve gerginliğinden kurtaracak, ekonomik olarak rahatlatacaktır. Bu nedenle kira artış oranlarının en fazla yüzde 30 olarak 31 Aralık 2023 tarihine kadar kaldırılması gerekiyor. Devlet ayrıca gayrimenkul sermaye geliri (geliri) üzerinden topladığı verginin bir kısmından feragat ederek takviye sağlayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu